Full colour holograms


Het Engelse Colour Holographics heeft de afgelopen vijftien jaar onderzoek gedaan naar het weergeven van natuurlijke kleuren in hologrammen, de zogenaamde full colour holography. Recent hebben zij deze techniek geperfectioneerd en gelanceerd. Hologram studio is de Nederlandse distributeur van Colour Holographics.

Hologram (Grieks: holos = volledig en grafein = schrijven).

Full colour holography is een hoogwaardige beeldtechnologie waarmee de meest realistische weergave van een object kan worden gemaakt. Technisch gezien is een full colour hologram de ultieme beeldopname, in het Engels noemt men full colour holografie daarom ook wel Ultra Realistic Imaging.

Tijdens de opname van een hologram wordt er een optische kloon gemaakt van een object, gedurende dit proces wordt een breed scala aan objectgegevens vastgelegd. Full colour hologrammen bevatten de orginele kleur van het object en zowel de horizontale als de verticale parallax, waardoor alle diepte informatie van het object wordt vastgelegd. Colour Holograms worden op ware groottte dwz 1:1 opgenomen van het orginele object. De huidige maximale afmetingen van deze hologrammen zijn 40 cm x 60 cm. Deze hologrammen zijn meestal uniek of worden met de hand in kleine series vervaardigd. De hologrammen zijn zo realistisch dat ze vaak voor het orginele object worden aangezien.

Deze hologrammen kunnen worden ingezet voor: Virtuele objectpresentaties (zonder het originele object)

Toepassingen van deze techniek zijn er op diverse gebieden: in musea, bij veilinghuizen en juweliers, waar objecten getoond worden met een groot afbreukrisico, zoals diefstal en beschadiging, of waarbij unieke objecten op twee plekken tegelijk moeten worden vertoond. Bij juweliers kan de klant bijvoorbeeld door middel van holografie 's avonds nog steeds de sieraden en horloges in de etalage zien, terwijl deze kostbaarheden feitelijk al uren in de kluis liggen.

Musea: restauratie- en documentatiedoeleinden

Met behulp van holografie kunnen musea hun collectie hoogwaardig documenteren en bruiklenen: zonder enig risico op schade of diefstal van de orginiele objecten. Omdat Colour hologrammen de ultieme optische registraties zijn van museale objecten zijn ze bij verzamelaars zeer gewild. In 2015 zijn bijvoorbeeld de Faberge-eieren als hologram vastgelegd.